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MEDICAL AND CHIRURGICAL FACULTY OF MARYLAND
*ETHICAL OPINIONS SECTION 400*

CORPORATE MEDICINE/BUSINESS VENTURES

TISSUE AND ORGAN BANKING
The practice of tissue and organ banking constitutes the practice of medicine and requires
the full supervisory authority and responsibility of a physician.

Any physician who allows his or her name and professional status to be used by a tissue
or organ banking agency, or receives remuneration from it should be sure that he or she
has appropriate responsibility and oversight over the operations of that agency. The
physician should further be sure that these operations are carried out in conformance with
applicable professional standards. (Council; 11/21/87; PEC 1/25/05)

SALE OF HUMAN ORGANS

It is unethical for a physician to promote the sale of human organs. Therefore, a
physician rendering any service in connection with the procurement (the brokerage) of a
human organ for transplantation, may not receive, from either the donor or donee any
compensation whatsoever, either directly or indirectly, for the actual procurement (the
brokerage) of that human organ. This statement is not to be construed as prohibiting
compensation for any valid medical procedure performed in the entire transplantation
process (including, but not limited to, the removal of the organ from the organ donor, the
implantation of the organ into the organ recipient, and the preservation and transportation
of that organ). (PRC 4/3/84 PEC 6/18/02).

CORPORATE EMPLOYMENT

It is considered ethical for a non-physician to serve as an officer to a professional
corporation as long as no medical decisions or judgments are made by such persons.
(MC 6/5/72; 4/187)

PROFESSIONAL ASSOCIATION BETWEEN PHYSICIANS AND NON-
PHYSICIANS

Physicians and non-physician licensed health professionals may ethically associate as
partners, as stockholders of a professional corporation, or as members of a limited
liability company, to practice the occupations for which they are respectively licensed,
provided that their activities are so organized and conducted as to prohibit the unlicensed
practice of medicine or other health profession by a non-licensee, and to prohibit
misleading or fraudulent representations to patients and third party payers concerning the
nature and extent of professional services that are rendered by each health professional.
(Council; 9/24/88; PEC 2/20/96)

HEALTH CARE FACILITY OWNERSHIP BY PHYSICIANS

.01 It is not inherently unethical for a physician to own or own an interest in a
hospital, clinic or other health care facility. However, the use the physician
makes of this ownership or interest may be unethical. For example, sending a
patient to such a facility solely for the physician’s financial benefit would be
unethical.
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.02 When a physician has an interest in or owns a hospital, clinic or other health care
facility to which he or she sends patients, the physician has an affirmative ethical
obligation to disclose this fact to the patient.

.03 Under no circumstances may a physician place their own financial interest above
the welfare of the patients.

.04 physicians are advised to seek legal advice regarding applicable state and federal
law to prevent any conflict with Stark laws. (PEC 8/27/2002)

Whatever develops between the physician’s financial interest and the physician’s
allegiance to the patient, the conflict must be resolved to the patient’s benefit. (MC
7/13/71; Council; 11/21/87)

RAFFLING OR AUCTIONING OF MEDICAL SERVICES

The donation of free medical services (including, but not limited to, office visits or
surgical procedures) for use as an item to be raffled or auctioned off at a charity function
should only be made in a manner which does not compromise the physician’s medical
judgment, and in a manner consistent with the AMA Guidelines and the Maryland
Regulations dealing with physician advertising. In making such a offer, the physician
must indicate at the time of donation that the offer is a conditional one and that any
procedure or treatment will be undertaken only if medically indicated. Regulations on
advertising are at COMAR 10.32.01.12. (PEC 11/1/83, 1/25/05)

FINANCIAL INCENTIVES

The primary obligation of every physician is to deliver high quality care to the patient.
Physicians should always act with complete integrity and competence, devoted always to
the interests of the individual patient when delivering this care. Reductions in medical
care (for example, fewer tests or shorter stays) are not necessarily at odds with the
administration of proper care. However, participation by physicians in incentive
programs, especially those offering financial rewards, should not interfere with their
independent, professional judgment. Accordingly, physicians should avoid incentive
programs in which financial considerations determine the services to be performed to the
extent that the quality of medical care is adversely affected. (PEC 9/4/84, PEC
8/27/2002)

PHYSICIAN DISPENSING

Physician dispensing of drugs and other medical devices can be in the patient’s best

interest. Physicians who dispense should dispense only to their patients and should make

the following disclosures:

A. That the item is dispensed as a convenience for the patient and that the patient is
not obligated to purchase the item;

B. That the item may be purchased from a pharmacy or medical supply store of the
patient’s choosing; and

C. The physician’s charge for the item.
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The medications dispensed should be labeled in accordance with current laws [See Law
and Regulations Section], unless they are properly-designated samples. (COMAR
10.13.01)

The physician should keep the manufacturer’s lot number on record. (Council 1/23/88,
PEC 8/28/2002)

RESPONSIBILITY OF PHYSICIAN TO PATIENT AS AFFECTED BY
CONTRACTUAL AGREEMENTS

A physician who has a contractual agreement to treat patients continues to have the
patient as his or her primary concern, regardless of the physician’s source of
compensation. If a conflict occurs between the patient’s well being and that of the
contracting agent, the physician must decide in favor of the patient. (Council 3/15/90)

RESTRICTIVE COVENANTS

Covenants not to compete restrict competition, disrupt continuity of care and potentially
deprive the public of medical services. MedChi discourages any agreement which
restricts the right of a physician to practice medicine for a specified period of time or in a
specified area upon termination of an employment, partnership or corporate agreement.
Restrictive covenants are unethical if they are excessive in geographic scope or duration
in the circumstances presented, or if they fail to make reasonable accommodation of
patients’ choice of physician. Restrictive covenants which prevent a physician from
treating patients in a hospital or freestanding ambulatory care facility violates the public
interest. (PEC 04/99)

SALE OF HEALTH-RELATED NON-PRESCRIPTION GOODS FROM
PHYSICIANS’ OFFICES

MedChi has adopted the American Medical Association Council on Ethical and Judicial
Affairs Report 1-A-99, which states as follows:

"Health-related products™ are any products that, according to the manufacturer or
distributor, benefit health. "Selling" refers to the activity of dispensing items that are
provided from the physician's office in exchange for money and also includes the activity
of endorsing a product that the patient may order or purchase elsewhere that results in
direct remuneration for the physician.

Physicians who engage in in-office sales practices should be aware of the related
guidelines presented in [AMA] Opinion 8.062, "Sale of Non-Health-Related Goods from
Physicians' Offices;" [AMA] Opinion 8.03, "Conflicts of Interest Guidelines;" [AMA]
Opinion 8.032, "Conflict of Interest: Physician Ownership of Medical Facilities;" [AMA]
Opinion 3.01, "Nonscientific Practitioners;" [AMA] Opinion 8.20, "Invalid Medical
Treatments;" as well as the Reports from which these Opinions are extracted. The
following guidelines stem from those Opinions.

In-office sale of health-related products by physicians presents a financial conflict of
interest, risks placing undue pressure on the patient, and threatens to erode patient trust
and the primary obligation of physicians to serve the interests of their patients before
their own. When these items offer some health-related benefits, the physician's influence



over the sale is amplified and makes it even more necessary to place limits on such
activities.

1.

Physicians who do sell health-related products from their offices should not sell
any health-related good whose claims of benefit lack scientific validity.
Physicians should rely on peer-reviewed literature and other unbiased scientific
sources that review evidence in a sound, systematic fashion when judging the
efficaciousness of the product.

Physicians who sell health-related products from their offices should follow these
guidelines to limit their conflicts of interest, minimize the risk of brand
endorsement, and ensure a focus on benefits to patients.

a)

b)

Physicians may distribute health-related products to their patients free of
charge or at cost, in order to make useful products readily available to
their patients. When health-related products are offered free or at cost, it
removes the elements of personal gain and financial conflicts of interest
that may interfere, or appear to interfere, with the physician's independent
medical judgement.

Except under certain circumstances, such as those described in [AMA]
Opinion 8.032, "Conflict of Interest: Physician Ownership of Medical
Facilities," physicians should not sell a health-related good when patients
can obtain a product that offers the same medical benefit at a local
pharmacy or health-products store.

Physicians must disclose fully the nature of their financial arrangement
with a manufacturer or supplier to sell health-related products. Disclosure
includes informing patients of financial interests as well as about the
availability of the product or other equivalent products elsewhere.
Disclosure can be accomplished through face-to-face communication or
by posting an easily understood written notification in a prominent
location that is accessible by all patients in the office. In addition,
physicians should, upon request, provide patients with understandable
literature that relies on scientific standards in addressing the validity of the
health-related good.

Physicians should not participate in exclusive distributorships of health-related
products, in which the products are available only through physicians' offices and
for which product there is no comparable alternative available at a local pharmacy
or health-products store. Physicians should encourage manufacturers to make
their products more widely accessible to patients. (HOD 1/15/2000)



